yoga

Yoga är ingen flummig humbug – det finns många vetenskapliga studier som visar hur yogan påverkar kropp och sinne. Yogan kan exempelvis ge effekter såsom en mer flexibel, smidig och stark kropp, ett öppnare sinne, ett balanserat blodtryck, bidra till att få perspektiv på tillvaron och en bättre balans i vardagen. Dessa är bara några av många positiva effekter och upplevelser man kan uppnå genom att praktisera yoga.

Yoga är helt frikopplat från religion. Yogans filosofi är förenligt med olika trosuppfattningar och kan praktiseras av människor oavsett vilken tro man har eller inte har.

Yoga handlar om balans – balans mellan svart och vitt, mellan yin och yang, mellan det manliga och kvinnliga i sig själv, mellan kropp och själ. Yogan handlar väldigt mycket om att skapa en balans mellan dessa ytterligheter. Detta kan man exempelvis göra rent praktiskt genom att i en fysiskt ansträngande ställning hålla fokus på sina långsamma andetag. Det är också ett förhållningssätt man kan praktisera i vilken situation som helst i livet, till exempel att försöka vara närvarande och uppskatta omgivningen när man rusar till dagis eller armbågas i mellandagsrean.

Jag hämtar stor inspiration från Anusara yogan där anatomi och biomekanik ger förutsättningarna för hur man praktiserar sin yoga.  Jag ger noggrann vägledning för att alla ska kunna praktisera på ett säkert sätt och på så sätt kan man arbeta bort skador i kroppen och undvika att få nya. Anusara yogan är en hjärteorienterad yoga, som kommer från den tantriska traditionen. Det innebär ett bejakande, accepterande och icke-fördömande förhållningssätt. Det handlar om att acceptera och bejaka den du är, och inte om att förändras och att önska att man är någon annan.

Andningen guidar oss genom praktiserandet och vi gör ofta andningsövningar i slutet av passet, eller sitter helt enkelt och betraktar andningen som en meditativ övning.

Det vi praktiserar på mattan har vi med oss efteråt och påverkar oss i andra situationer i livet, därför är yoga inte enbart en träningsform utan ett sätt att leva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s